SCENARIUSZ ZAJĘĆ
EDUKACJI WCZESNOSZKOLNEJ
W KLASIE III B
Przedmiot: Edukacja Wczesnoszkolna
Klasa: III B
Temat: Witaminki dla chłopczyka i dziewczynki – sałatkowy poczęstunek.
Cel główny:
Przygotowanie sałatek owocowych i warzywnych.
Cele operacyjne:
uczeń:
- wykonuje sałatkę według przepisu,
- rozpoznaje owoce i warzywa,
- wie, że warzywa i owoce są źródłem witamin,
- potrafi wykorzystać zgromadzone produkty do zrobienia sałatki,
- nakrywa do stołu,
- rozwija zmysł smaku w trakcie degustacji sałatki,
- usprawnia koordynację wzrokowo – ruchowa poprzez obieranie i cięcie nożem
produktów,
- potrafi zgodnie i efektywnie pracować w grupie,
- wie jak elegancko i poprawnie należy zachowywać się przy stole podczas
posiłków.
- przestrzega zasad higieny i bezpieczeństwa podczas pracy.
Metody:
słowna, oglądowa,
praktycznego działania.
Formy:
praca grupowa, zbiorowa, indywidualna zróżnicowana.
Środki dydaktyczne:
Worek z warzywami i owocami, film edukacyjny „Czy wiesz co jesz”, sprzęt komputerowy, warzywa, owoce, sprzęty kuchenne.
Przebieg zajęć:
1. Powitanie uczniów.
2. Zabawa „Kalambury”.
3. Oglądanie filmu pt.: „Czy wiesz co jesz?
4. Zagadki – Zgadnij, co jem?
5. Zapoznanie z przepisem na sałatkę owocową i warzywną pt.:
„Witaminki dla chłopczyka i dziewczynki oraz wybór odpowiedniego
sprzętu.
6. Przygotowanie produktów i sprzętu kuchennego – wybór i mycie owoców i
warzyw.
7. Przypomnienie zasad higieny niezbędnych trakcie przygotowania posiłków.
8. Obieranie oraz krojenie owoców i warzyw.
9. Łączenie produktów warzyw i owoców.
10. Wykonanie według własnego pomysłu sałatki owocowej lub warzywnej.
10. Porządkowanie stanowisk pracy – mycie ręczne naczyń.
11. Nakrywanie do stołu – dobór naczyń, sztućców, serwetek.
12. Degustacja i kulturalne spożycie „sałatki witaminowej”.
13. Śpiewanie piosenki pt.: „Witaminki, witaminki dla chłopczyka
i dziewczynki”.
14. Podsumowanie zajęć – utrwalenie nawyku częstego spożywania warzyw i
owoców jako źródło owoców i witamin.
Opracowała:
mgr Renata Flakus
Szkoła Podstawowa w Woźnikach